Özgüven Eksikliği Stabil Duygu Durumu mu?
Özgüven eksikliği konusunda araştırma ve inceleme yapan ya da bu konuya öyle ya da böyle vakıf olan her insan şunu bilir ki özgüven eksikliği stabil bir duygu durumu değildir.
Özgüven eksikliğinin stabil bir duygu durumu olmadığını ifade ederken şunu vurgulamaya çalışıyoruz ki bu problem, insanın her anını kaplayan ve onu her an rahatsız eden bir problem değil, bazı durumlarda ortaya çıkan ve bazı şartlarda kendini gösteren bir problemdir.
Öyleyse özgüven eksikliği içinde olan bir insan öncelikle bu duygu durumunun her an yaşanmadığını ve dolayısıyla kendisinin bu anlamda ciddi bir hastalık içerisinde olmadığını bilerek rahatlamalı, bu durumun sadece bazı zaman dilimlerinde su yüzüne çıkan bir problem olduğunu bilmelidir.
Öyle ya siz kendinizi ele aldığınızda daima özgüvensiz ve daima aşağılık kompleksi ile hareket eden bir insan olduğunuzu söyleyebilir misiniz? Öyleyse özgüvenin stabil bir duygu durumu olmadığını, zamana ve mekana göre değişebildiğini ve bazı şartlar dahilinde önemli değişiklikler arz edebildiğini aklınızdan çıkarmamaya çalışmalısınız.
Özgüven Eksikliği ve Değersizlik Meselesi!
Özgüven eksikliği nasıl giderilir sorusunu soran insanların genelinde bu sıkıntının değersizlik problemi ile bir arada yürüdüğü şeklinde bir realite bulunmaktadır.
Yani özgüven eksikliği çeken insanlar genellikle değersizlik duygusu yaşarlar ve bu duygunun üstesinden gelmek için de çok fazla çaba sarf etmezler.
Kişinin kendisine hissettiği bu değersizlik duygusu aslında, tamamen hayali ve tamamen anlamsız bir duygu olarak ifade edilebilir.
Değersizlik duygusu olarak tabir edebileceğimiz bu duygu tamamen hayali ve anlamsız bir duygudur, çünkü bu duygunun temelinde kişinin diğer insanlar karşısında değersiz olduğu yönünde yanlış bir inanç bulunmaktadır. Ve bu inanç ise kişinin özgüven eksikliği yaşamasına sebebiyet vermektedir.
Öyleyse kişinin kendisini ve diğer insanları değerlendirirken bu aşağılık kompleksi veya değersizlik inancı şeklinde tabir edilebilecek sıkıntılı durumdan uzak durmaya çalışması ve kendisinin de en az diğer insanlar kadar değerli olduğu gerçeğini aklında tutmaya çalışması gerekmektedir.
Zira o da her insan gibi önemli ve değerli bir insandır ve onun da bu hayat içerisinde en güzel şekilde ve kendini gerçekleştirerek yaşamaya hakkı vardır.
Olumlu Yönlerini Öne Çıkarmak
Konu özgüven eksikliği olduğunda birçok insanın genellikle olumsuz yönlerine odaklanıp harekete geçmekten imtina ettiklerini, fakat bu durumun yanlışlığının farkına varamadıklarını daima gözlemleriz.
Oysaki bir insanın sürekli bir şekilde olumsuz yönlerine odaklanması, o kişinin bütüncül özelliklerini yansıtmadığı için hatalı bir tutumdur ve burada yapılması gereken ilk şey, kişinin olumlu taraflarını düşünmeye çalışması olacaktır.
Evet, özgüven eksikliği nasıl giderilir, diyen her insanın evvela kendisinde bulunan olumlu tarafların farkına varması ve bu olumlu yönlerini düşünerek pozitif bir duygu durumu içerisine girmesi gerekir.
Çünkü özgüven eksikliği olumsuz duygularla beslenir ve bu durum adeta bir kısır döngüye dönüşerek kişinin, içinden çıkılmaz bir hale girmesine sebebiyet verir.
Öyle ise bu sıkıntıdan kurtulabilmek, kişinin kendi olumlu yönlerine odaklanıp pozitif bir şekilde düşünmeye çalışması ile doğrudan ilintilidir ve bunu yapabilen her insan, özgüven eksikliği nasıl giderilir sorusunun da en güzel cevabını bulmuş olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Utangaçlığı Yenme Taktikleri 25 Başarıya Ulaştıran Yöntem
Kademeli Yaklaşma
Birçok kişi, özgüven eksikliği konusunda herhangi bir konunun üstesinden gelmeye çalışırken ya tamamen halletmeye ya da büsbütün vazgeçmeye çalışır.
Oysaki özgüven eksikliği bir anda gelişen bir duygu olmadığı gibi bu sıkıntının üstesinden gelmek ile bir anda gerçekleştirilebilecek bir durum değildir.
Bu anlamda özgüven problemi yaşayan insanların herhangi bir durum karşısında kademeli yaklaşma yöntemini kullanmaları gerektiğini söyleyebiliriz.
Kademeli yaklaşma yöntemi olarak bilinen ve özgüven eksikliği içinde olan birçok insanın bu sıkıntıdan kurtulmasına kapı aralayan bu yöntem, kişinin herhangi bir konuda küçük adımlar atarak ve yavaş yavaş ilerleyerek herhangi bir problemin üstesinden gelmeye çalışması şeklinde tarif edilebilir.
Bu anlamda örneğin, öncelikle bir insana karşı içinizdeki duyguları ve düşünceleri anlatmaya başlayabilir, ardından birkaç insanın karşısında konuşmaya başlayabilirsiniz ve bunu kademeli bir şekilde ilerleterek topluluk önünde konuşma fobinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
Kademeli yaklaşma yöntemine dair aktardığımız bu örnek, her alanda tatbik edilebilecek bir örnektir ve sizler bunu istediğiniz şekilde çoğaltabilir ve her duruma adapte edebilirsiniz.
Rahatlık Alanı Meselesi
Özgüven eksikliği nasıl giderilir sorusunu soran insanların rahatlık alanı konusunu bilmesi ve bu anlamda kendini az biraz zorlamaya çalışması gerekmektedir.
Çünkü rahatlık alanı, kişinin içinde bulunduğu durumdan hoşnut olması ve bu durumu kabullenmesi anlamına gelir, ayrıca kişi bu durumdan oldukça rahattır ve herhangi bir riske girmeden yaşamını sürdürebilir.
Oysaki herhangi bir kişinin özgüven konusunda ilerleyebilmesi ve kendini geliştirebilmesi için, bu rahatlık alanından çıkması ve kendini zorlayarak çaba sarf etmesi gerekmektedir.
İşte bunun için özgüven eksikliği yaşayan her insan, rahatlık alanını terk etme cesaretini göstermeli, bu anlamda okyanusa açılıp kıyıyı terk etme cesareti ile yüzleşmeye çalışmalıdır. Çünkü farklı kıyılara ulaşmak isteyen her insanın, içinde bulunduğu kıyıyı terk edip okyanusa açılması gerektiği, bir realite olarak ortada durmaktadır.
Korku Kapıyı Çaldı!
Özgüven problemi yaşayan insanların çocukluktan itibaren yaşamaya başladıkları ciddi bir korku duygusu, bu insanların harekete geçmesine engel olur genellikle.
Aslında bu korku hissiyatı, oldukça insani bir durumdur ve bu nedenle hiçbir insanın bu durumu yadırgamaması gerekmektedir.
Fakat yine de bu korku duygusunun üstüne gitmek ve bunu aşmaya çalışmak gerektiğini bilmelisiniz ve özgüven eksikliğini giderebilmek için korkunuzla yüzleşme cesaretini göstermeye çalışmalısınız.
Hani bir filozof ‘korku kapıyı çaldı, cesaret kapıyı açtı, kapıda kimse yoktu’ der ya; işte korku meselesinin üstüne gitmek, durumu kesin bir şekilde lehinize çevirecek ve bu sıkıntının üstesinden gelmek için size ciddi avantajlar sağlamaya başlayacaktır.
Öyle ise özgüven eksikliği nasıl giderilir diyen insanların bu korku duygusunu aşmaya, en azından bu duygu ile yüzleşmeye çalışması oldukça önemli bir adım olacaktır.
Her insan özgüven kazanmak ister, bunun için Özgüvenin Temel Dinamikleri Seti müthiş bir kaynak. Aşağıdaki yorumlar da bunun kanıtı.
Buraya tıklayıp Özgüvenin Temel Dinamikleri Seti'ni indirin.
İşte o yorumların bir kısmı:
İnternette daha bunun gibi yüzlerce yorum bulunuyor.